Sfaturi practice ferestre - Condensul - Solutii

06/05/2013
de catre Echipa Farest

Formarea condensului pe partea inferioara a geamului are loc in urmatoarele situatii:

existenta surselor generatoare de vapori: activitati casnice, baie, bucatarie etc (intr-o incinta standard, cu patru persoane, aerul este alimentat cu o cantitate de vapori de pana la 3litri/zi) ;

prepararea zilnica a hranei (utilizarea aragazului) genereaza o cantitate de abur de pana la 2litri/zi);

eliminarea prin respiratie a unei cantitati suplimentare de vapori determina o crestere a umiditatii, ce are ca rezultat formarea de condens, mai ales in timpul sezonului rece. Intr-un spatiu standard, vaporii rezultati prin respiratie alimenteaza zilnic aerul din interior cu 1-2 litri de apa;

prezenta plantelor naturale, amplasarea necorespunzatoare a surselor de incalzire si a glafurilor, obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele reprezinta alti factori care contribuie la aparitia condensului. Trebuie retinut ca in cazul unei tamplarii cu un coeficient de transmisie termic foarte bun, de exemplu 1,3 - 1,4W/mpK (in cazul folosirii unui geam low-e) condensul se produce mai greu si necesarul de ventilatie este mai redus comparativ cu o tamplarie al carei coeficient este mai mare sau egal cu 2.8W/mpK (in cazul folosirii unui geam clar).